Sayfalar

HTML Link ve Anchor [Ders 7]

HTML dilinde başka sayfalara gidecek bağlantı (link) vermek için hyperlink (çoklu bağlantı) özelliğinden faydalanılır. Ayrıca sayfa içerisinde bir yere bağlantı vermek de mümkündür, buna da çapa (anchor) denir.

Bağlantılar (Linkler)

Link oluştururken <a> etiketini kullanacağız. Ayrıca bir sayfa gidebilmesi için de href parametresini kullanmamız gerekiyor. Bunun yanında bağlantının açılacak hedefini belirtmek için target parametresi kullanılabilir.

Örnek kodlama:
Çıktısı:
Newo Codes'u Takip Edin!

target parametresi ile belirlediğim değer olan _blank sayesinde yukarıdaki bağlantı yeni sekmede açılacaktır. Eğer bu değer boş bırakılırsa, web tarayıcının yorumuna göre linkin açılacağı hedef değişebilir. Fakat genellikle aynı sekme içinde linke gidilir.

Eğer aynı sekmek içerisinde bağlantıya gidilmesini istiyorsanız _self değerini kullanabilirsiniz.

Çapa nedir ve nasıl kullanılır (Anchor)

Çapa dediğimiz şey aynı sayfa içerisinde belirli bir alana yönlendiren bağlantılardır. Mesela bu bağlantıya tıkladığınızda yazının en başına gidersiniz. Gelelim bunun nasıl yapıldığına.

Mesela bir başlık yazıyorsunuz, bu başlığı çapa içerisine alarak; istediğiniz zamanlarda doğrudan sayfanın bu başlık kısmına kullanıcıları yönlendirebilirsiniz. Örnek:
name parametresini kullanarak hedef kısmı işaretledik. Şimdi kullanıcıları buraya yönlendirmek için başka bir yerde şu şekilde bir kod kullanmamız gerekecek:
Eğer aynı yazı içerisindeysek yukarıdaki gibi kullanabiliriz. Fakat farklı bir sayfadaki çapaya yönlendirecek bir bağlantı oluşturmak için link kısmından sonra, # karakterini ekleyip çapa adını yazmanız gerekiyor. Yani: Sanırım bu durumu da anladık.

Son olarak

Tüm hızımızla HTML derslerine devam ediyoruz. Biliyorum, HTML çok da eğlenceli bir dil değil. Ama yapabileceğimiz bir şey yok, web programlama için öğrenmek zorundayız. Sabırsızlıkla PHP derslerine geçeceğimiz zamanları bekliyorum. Umarım sizin için de aynı şey geçerlidir. :) Blogu takip edin, görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kaydol: RSS
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks