Sayfalar

HTML Frame [Ders 8]

HTML'de frame kullanarak birden fazla HTML dökümanını aynı sayfada kullanabilirsiniz. SEO için olumsuz etkileri olduğu için genellikle kullanılmaz. Başka bir dezavantajı ise programcı tarafından kontrolü zorlaştırmasıdır. Muhtemelen bu yapıyı çok kullanmayacaksınız. Yine de HTML dilinde böyle bir şey olduğu için kısaca anlatıp geçelim.

Frame kullanmak

Frame kullanma şekli aşağıdaki gibidir: frameset etiketi ile pencereleri bölmeye başlarsınız ve içerisindeki cols parametresi ile pencerelerin büyüklüklerini ayarlayabilirsiniz. Cols parametresi birden fazla değerlidir. Gördüğünüz gibi bu değerler virgül ile ayrılarak kullanılır. Eğer birinci frame 300 pixel, ikincisini ise geri kalan kısmın tamamı şeklinde boyutlandırmak istiyorsanız; kullanacağınız değerler şöyle olmalıdır: cols="300px, *" Yani yıldız (*) karakteri bize burada yardımcı olur. Bu konuda dikkat etmeniz gereken bir yer vardır. Frameleri, body etiketinin içerisinde kullanmamanız gerekir. Body etiketi frameleri desteklemeyen tarayıcılar için aşağıdaki gibi yazılarak kullanılır:
Yukarıda kullanılan noframes etiketi sayesinde frame kullanımını devre dışı bıraktık. Bu sayede eğer sayfanın görüntülendiği web tarayıcısında frame desteği yoksa, bu kısım gösterilecektir. Fakat frame desteği olan bir tarayıcıda aşağıdaki kısım gözükecektir.

Frame kenarlığını ve boyutlandırılması kaldırma

Frame kenarlığını kaldırmak için, frame etiketine frameborder="0" parametresini ekleyebilirsiniz. Ayrıca frame için belirttiğiniz büyüklüklerin kullanıcılar tarafından değiştirilmesini engellemek için aynı şekilde frame etiketine noresize="noresize" parametresini eklemeniz gerekecektir.

İframe kullanımı

Farklı bir siteyi kendi sayfanız içerisinde göstermek için iframe etiketini kullanabilirsiniz. Örnek kullanım şekli:
Yukarıdaki width ve height parametreleri sırasıyla, genişlik ve yükseklik belirtir. Scrolling parametresi ise kaydırma çubuğunu yok etmek için kullanılmıştır.

Son

Herhalde HTML derslerinin benim için en sıkıcı yazısını yazdım. Kullanılması çok olumlu olmayan bir şey olduğunu düşünüyorum. Tabi yine de tercih sizin. Kolay gelsin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kaydol: RSS
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks