Sayfalar

Web Programlama ve HTML nedir?

HTML nedir, Web programlama nedir, web, html, web nedir, HTML öğren, Web programlama öğren, internet sitesi yapmak, internet sitesi nasıl yapılır
Bu yazıda web programlama ve HTML hakkında bilgim düzeyinde açıklama yapmaya çalışacağım. Eksik ve yetersiz gördüğünüz yerleri yorum kısmına ekleyebilirsiniz. Ama hakkında sayfasında da belirttiğim gibi amatör ruhlu bir blog yazıyorum. Galiba sloganım da "Elimden geldiğince..." olacak. Yine de sözü fazla uzatmadan konuya gireyim.

Web programlama sadece belli meslekteki insanların yaptığı bir şey değildir. Herhangi bir kişi tarafından (mesela ben) yapılabilir. Tabi ki birisinin bunu yapması için, konunun ilmine de sahip olması gerekiyor.

Web programlamayı yüzeysel olarak, web sayfalarını çalışan bir program haline getirmek ve aynı zamanda görsel olarak tasarlamak şeklinde açıklayabilirim. Bunu yapmak için gerekli şeyin temelinde HTML bulunmaktadır. Web programlamaya giriş için HTML öğrenmek neredeyse şarttır. Mesela PHP öğrenmek isteyen birisi, HTML bilgisine sahip olmadan bu işe girişirse bazı noktalarda takılabilir. Bu yüzden ilk öğrenim aşamamız HTML'dir.

HTML nedir?

HTML'nin açılımı "Hypertext Markup Language"dir. Web sayfalarını oluştururken kullanılan standart bir metin işaretleme dilidir. Son revizyonu (sürümü) HTML5'tir.

HTML tek başına bir programlama dili sayılmaz. Çünkü sadece HTML'yi kullanarak çalışan programlar yapılamaz, fakat bunu yorumlayabilen diller kullanılarak çalışan programlar yapılabilir. Mesela PHP bu dillere bir örnektir.

HTML'nin temel mantığı, yazı, görüntü ve video gibi verileri web sayfalarında düzgün bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktır. Yani daha çok tasarım üzerinedir. Fakat bir siteye video yükleme aparatı yapabilmeniz için, sadece HTML bilgisi yeterli kalmaz.

HTML nedir, Web programlama nedir, web, html, web nedir, HTML öğren, Web programlama öğren, internet sitesi yapmak, internet sitesi nasıl yapılırWeb tarayıcıları HTML'yi okuyup yorumlayarak insanların anlayabileceği görsel verilere dönüştürür. Bu sebeple farklı web tarayıcıları, HTML'yi farklı yorumlayabilmektedir. Bu da tasarımcıların, sayfaları kodlarken çok kullanılan tarayıcıları göz önünde bulundurarak kodlama yapmalarını gerektirir. Bu size karmaşık veya zor gözükmüş olabilir ama temelden her şeyi öğreneceğimiz için zamanla her şey yerine oturacaktır.

HTML kodlarında komutlar küçüktür (<) ve büyüktür (>) işaretlerinin arasına yazılarak kullanılır. Bunlarla alakalı dersleri ileri tarihlerde yayınlayacağım ama temel olarak bir şeyler göstermek için yazıyorum. Örnek bir tane HTML komutu:
Yukarıdaki kodlarda bir şeyler fark etmiş olmalısınız. Başlayan her komutun bir de </komut> şeklinde kapanış etiketi oluyor. Evet, bunlara etiket diyebiliriz. Ayrıca yukarıdaki <html> HTML kodlarında kesinlikle bulunan bir etiket türüdür. Kodların tümünü içerisine alır. Daha fazla ayrıntıya ders konularında bulabilirsiniz.

Son olarak

Konuya kısaca giriş olması için böyle bir yazı yazdım. Biraz konuyu uzatmış olabilirim, bilemiyorum ama teknik konular içeren dersleri olabildiğince kısa ve öz hazırlamaya dikkat edeceğim. Şimdilik görüşmek üzere, blogu takip ederek yeni yazılardan haberdar olabilirsiniz. Ayrıca eklemek istediklerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kaydol: RSS
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks