Sayfalar

W3C Nedir? W3C Standartları Nelerdir?

W3C nedir, W3C standartları nelerdir, xhtml, html, standart, www
Üreten: daniello
Bu yazıya başlamadan önce HTML eğitiminin 2. dersini yazmayı planlamıştım. Ama yazacağım o yazı içerisinde W3C geçeceği için, öncelikle W3C'nin ne olduğunu anlatmak istedim.

W3C yani World Wide Web Consortium, web standartlarını belirleyen bir örgüttür. Web programlayıcılarının, programlarını yaparken dikkat etmelerini tavsiye ettikleri standartları vardır. Bir programcının bu standartlara uygun hareket etmesi hem kendisi için, hem de son kullanıcı (yani programı kullanacak kitle) için daha faydalıdır.

Programcıya faydalıdır dedik, çünkü arama motorları W3C standartlarına uygun web sitelerini sever. Son kullanıcı için faydalı olmasının sebebi ise, W3C'nin amacından kaynaklanmaktadır. Öncelikle neden W3C gibi bir örgütün web standartlarını belirlediğini açıklayalım. Her web tarayıcı, kodları yorumlayarak kullanıcılara yansıtır. Yani farklı tarayıcılar, farklı çıktılar verebilir. Bu da site kullanıcıları için hoş bir durum değildir. İşte W3C tam olarak burada devreye giriyor. Web standartlarını belirleyerek, web tarayıcılarının farklı yorumlarını en asgari seviyeye indirmeyi hedefliyor. Tabi tek amacı bu değil.

W3C standartlarının faydaları nelerdir?

  • Arama motorları W3C standartlarıyla kodlanmış sayfalara daha fazla önem verir. Yani arama sayfalarının ön sıralarında gösterir.
  • Farklı tarayıcılarda oluşan farklı görümler engellenir.
  • Web sayfaları bu standartlarla daha hızlı yüklenir. Bu da kullanıcılar için olumlu bir özelliktir.
Pek çok web programcı da tüm bu faydalarından dolayı W3C standartlarına uymaya çalışmaktadır. Fakat bunu tam olarak başaranların sayısı çok da fazla değil.

Google, W3C standartlarına uygun mu?

Şunu belirteyim ki bu standartların tamamına uyan web siteleri gerçekten çok az sayıdadır. Ayrıca internet devlerinin dahi, bu standartları tam anlamıyla yerine getiremedikleri oluyor. Buna inanmanızı sağlayacak bir şey yapalım isterseniz. Bu bağlantıya tıklayıp Google'a ait hataları görebilirsiniz. Açılacak sayfadaki adres kısmına, web sitesinin tam adresini girip "Check" butonuna tıklamalısınız. Örnek: https://www.google.com.tr

Evet gördüğünüz gibi bu standartlara uymak kolay bir şey değildir. Fakat yine de elinizden geldiğince buna uğraşmanızda fayda vardır.

W3C standartları nelerdir?

Tüm standartlara bu adresten ulaşabilirsiniz. Fakat oradaki uzun yazılar yerine ben size kısa bir açıklama yapmaya çalışayım.
  • Linklere title etiketi vererek arama motorlarını bilgilendirmeniz gerekir.
  • Aynı şekilde resimlere de title etiketi ile birlikte alt etiketi vermeniz gerekiyor.
  • Etiketleri (Tagları) küçük harflerle yazmalısınız, mesela BODY yerin body.
  • Parametre değerlerini tırnak işaretleri arasında yazmanız gerekmektedir. (alt="Güzel bir resim." gibi)
  • <br /> veya <hr /> gibi ayrı ayrı iki etiket kullanılmadan yazılan kodlarda, sağa yatık slaştan önce bir boşluk bırakmalısınız ve slaşı yazmayı unutmamalısınız.
  • Web sitesinin tasarımıyla ilgili kodları CSS kullanarak düzenlemenizde büyük fayda vardır.
  • Sayfaların belge tipi mutlaka belirtilmelidir. (Örnek: <!DOCTYPE html>)
Kısaca en genel standartlardan bahsetmeye çalıştım. Bunlara azami dikkat göstermeniz herkese fayda sağlar.

CSS kullanmak neden gereklidir?

Web programlayıcıları için CSS'nin önemi büyüktür. En basitinden sayfaların güncellenmesini ve değiştirilmesini kolaylaştırır. Ayrıca CSS ile sayfadaki gereksiz fazlalık azalacağından, sayfa açılma hızı da artar. Bu da kullanıcıların gözünde önemli bir artıdır. Arama motorlarıyla ilgili kısma gelirsek; sayfanızın tasarımıyla ilgili olan yer CSS kodları şeklinde farklı bir yerde olacağından, arama motorlarına sadece ilgilendikleri kısmı yani içeriği verirsiniz. Bu da SEO için önemlidir.

Son olarak

Umarım faydalı olmuştur. Her gün bir yazı yayınlayarak başta web programlama dersleri olmak üzere internet ile ilgili faydalı bilgilere de yer veriyorum. Yayınlarımı takip ederek, kendinizi çok sıkmadan web programlama öğrenebileceğinize inanıyorum. Herhangi bir araçla blogu takip edebilirsiniz.

Kafanızda kalan bir soru işareti varsa, yorum kısmında dile getirebilirsiniz. Kolay gelsin...

2 yorum:

  1. Ellerine Sağlık Kardeşim
    https://www.facebook.com/gokhan.uza1
    FCEDEN ULAŞIRMISIN BANA

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim.

    Facebook kullanmıyorum, epostadan ulaşabilirsin: aakske@gmail.com

    YanıtlaSil

Kaydol: RSS
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks