Sayfalar

HTML Öğeleri [Ders 2]

Bu yazıda HTML belgelerini oluşturan öğeler hakkında bilgi alabilirsiniz. HTML derslerinin ikincisidir. Eğer daha önceden web programlama ile ilgili bir bilginiz yoksa, web programlamayı öğrenmek adına iyi bir temel oluşturmanız açısından yazıyı okumanız faydalı olabilir.

HTML öğeleri nelerdir?

HTML öğeleri (elementleri), HTML belgelerini oluştururken kullanılmaktadır. Etiketler aracılığıyla HTML öğeleri tanımlanmaktadır.

 

HTML etiketlerinin özellikleri nelerdir?

  • Etiketler aracılığıyla HTML öğeleri tanımlanır.
  • Etiketler; küçüktür işareti (<) ile başlayıp, büyüktür işareti (>) ile biterek sınırlanır. Sınırlandırmak için kullanılan bu etiketlere angle brackets yani grup parantezleri denmektedir.
  • Etiketler çiftler halinde kullanılmaktadır. (<i>Burada italik yazı var</i>) Örnekteki ilk etikete başlama etiketi, ikinci etikete ise bitiş etiketi denmektedir. Ayrıca örnekte olduğu gibi bitiş etiketinde, küçüktür işaretinden (<) sonra sağa yatık slaş (/) kullanılmalıdır.
  • Başlama ve bitiş etiketlerinin arasında kalan içeriğe element contents yani öğe içeriği denmektedir.
  • HTML etiketleri büyük/küçük harfe duyarlı değildir, fakat W3C standartları icabı küçük harf kullanarak kodlama yapmak gerekmektedir. Ayrıca elementlerde küçük "ı" ile büyük "İ" harfleri kullanılmamalıdır. Bu harflerin dönüşümü şu şekildedir: i > I ve I > i 

Örnek üzerinde anlatım

Bir önceki HTML dersinde aşağıdaki gibi örnek bir HTML dökümanı vermiştim. Bu dökümandaki öğeler tüm HTML sayfalarında ortak olarak bulunur. Yani HTML sayfalarının vazgeçilmez yapısıdır. Gelin bu dökümanı birazcık inceleyelim:
Bu dökümanda örnek olarak aşağıdaki öğeyi inceleyelim:
  • Bu HTML elementi; <h1> etiketi ile başlayıp, </h2> etiketi ile bitirilmiş. Bunlar başlangıç ve bitiş etiketleriydi.
  • Bu öğenin içeriği ise şudur: "İlk internet sayfama hoş geldiniz."
h1 etiketinin, birinci seviyede başlık eklemek için kullanılan bir etiket olduğunu da bilelim.

Uyarı

İnternet sayfalarına sağ tıklayıp "öğeyi incele" seçeneğine tıklayarak, sitelerin HTML dökümanlarını inceleyebilirsiniz. Bu çoğu kişinin bildiği bir şeydir ve daha önceden bu şekilde HTML kodlarını incelediyseniz, br etiketinin bazen <br> bazen de <br /> şeklinde kullanıldığını görmüşsünüzdür. İkisi de doğrudur, fakat bir önceki derste anlattığım gibi W3C ikinci kullanımı (<br />) tavsiye eder. Yani etiketi kapatma karakterinden (>) önce bir adet boşluk ve sağa yatık slaş (/) kullanmanız gerekir. Eğer W3C hakkında bir bilginiz yoksa bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Ayrıca yine W3C standartları gereği, kodlama yaparken etiketleri küçük harflerle yazmamız gerektiğini de unutmamalıyız.

Son olarak

Gördüğünüz gibi sıfırdan başlayarak HTML derslerine devam ediyoruz. Eğer bu konular hakkında daha önceden bazı bilgilere sahipseniz, bu yazı size çok sıkıcı gelmiş olabilir. Fakat temelden başladığımız için bu kısımları da anlatmam gerekiyor. Bence size daha faydalı olacak yeni yazıları sabırla bekleyin.

Eğer yazıyı beğendiyseniz aşağıdaki sosyal medya logolarıyla paylaşabilirsiniz, yeni yazılardan haberdar olmak için de blogu takip edebilirsiniz. Umarım faydalı olmuştur, iyi günler dilerim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kaydol: RSS
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks